2012-09-27

Minska mailmängden

Ett problem idag är att man får så mycket mail och ganska ofta mail som man inte är särskilt intresserad av. Det kan vara reklam och info från tjänster man använder eller tidigare använt eller så är det ren spam.


När det kommer ett mail i din inbox och du känner att det är helt ointressant. Se då till att åtgärda det så att det inte kommer ett till från samma företag nästa vecka eller månad. Alla seriösa företag som skickar ut nyhetsbrev och reklam har idag en länk längst ner (eller längst upp) i mailet  där du kan klicka för att avanmäla dig eller avsluta prenumerationen. Klicka där!
Markera inte mailet som spam om det kommer från ett seriöst företag som anlitat eller anlitar. Du har ju angett att du vill ha information och reklam från det företaget så då är det inte mer än rätt att du avanmäler dig från det istället för att anmäla ditt spamfiltren att de skickar ut skräppost. Om du anmäler mailet som spam så får det seriösa företaget och andra användare som faktiskt är intresserad av mailen lida för att du är för lat för att ta hand om det du faktiskt anmält dig till.


Spam
Det som företaget troligtvis har gjort är att de har anlitat ett oseriöst företag som säljer epostlistor med "godkända" mottagare som har angett att de vill ha reklam utskickad till sig. De flesta människor med lite vett hör ju att sådana listor inte existerar. Ingen normalt funtad människa vill ha godtycklig reklam skickad till sig.
Helt oseriös e-postreklam är svårt att göra något åt förutom att använda spamfilter. Såna mail kommer alltid att skickas ut och är inget man ska ens försöka avanmäla eller svara på eftersom det kommer bara göra att du får ännu fler. Typiska såna mail är allt kring mediciner och olika andra preparat, förstoring av diverse kroppsdelar, utländska datingsiter, speltjänster, vinster i utlottningar som du aldrig anmält dig till osv. Mailen känns oftast igen på att de är dåligt skrivna, konstiga formuleringar, användning av åäö saknas och kanske på engelska. Låt dem bara vara.



Däremot, om det är ett seriöst företag som du aldrig anlitat tidigare och mailet har ett kommersiellt syfte så ska du anmäla dem till Konsumentverket: http://www.konsumentverket.se/sv/Klaga/Anmala-spam/Spam-anmalan/
Det är olagligt att skicka ut obeställd e-postreklam (spam) till privatpersoner och enskilda firmor.

Den aktör som jag stött på flest gånger som säljer såna här listor är MailCom. Jag såg i ett mail jag fick förra året att de har över 480000 "godkända" mailadresser i Sverige i sina listor. De är i alla fall helt omöjliga att ha att göra med. De skickar sina mail via ett domännamn som heter venamail.com. Använd inte den avanmälningsfunktionen. Anmäl istället företaget som skickade ut mail till Konsumentverket och tryck sedan på spam-knappen. Oftast hamnar dessa mail direkt i spam-lådan så man kanske inte ens märker av dem, men om du ser dem så anmäl direkt.

Spamfilter
Gmail har ett fruktansvärt bra spamfilter för att ta hand om ren skräppost och det är inte många såna mail som når din inbox. Spamfilter har dock nackdelen att även riktiga mail kan råka filtreras bort. Ha därför som vana att då och då titta i foldern för spam/skräppost och markera eventuella mail som icke-spam. Då lär sig Gmail att det inte är spam. Om mailen ändå trilskas och hamnar i spam igen så går det att skapa filter där man kan ange att de aldrig ska skickas till spam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar