2012-01-23

Fingerfärdighet vid tangentbordet gör livet lättare

Genom att bli lite fingerfärdig vid tangentbordet och memorera lite knappar så kan ditt liv bli mycket lättare och framförallt så blir arbetet vid datorn snabbare och effektivare. Låt bli att hela tiden använda musen för att utföra olika uppgifter på datorn. Det tar onödig extra tid och risken för skador ökar.

Fingersättningen
Jag gjorde ett test på nätet där jag testade att skriva enbart med mina pekfingrar och kom upp i 24 wpm (words per minute) och sedan testade jag att skriva med fingersättning och kom då upp i 62 wpm. I runda slängar så skriver jag alltså 2-3 ggr så snabbt med korrekt fingersättning.

Det går att skriva snabbt med pekfingervalsen. Carl Bildt är beviset på det. Sen går att hitta olika alternativa former av fingersättningen som fungerar alldeles utmärkt. Välj det som funkar för dig. Det viktiga är att du har en metod som gör att du slipper titta ner på tangentbordet när du skriver så du kan fokusera på texten och det som händer på skärmen, t.ex så ser du direkt felstavningar och kan korrigera, många program och webbsidor tillhandahåller autocompletion och om du tittar ner på tangentbordet så missar du det och gör onödigt extraarbete.

Hur gör man för att lära sig fingersättningen?
Genom att träna och träna. Det finns tyvärr inga genvägar.
Börja genom att sätta vänsterhandens fingrar (låt tummarna vila lätt mot mellanslagstangenten) på tangenterna ASDF och högerhandens fingrar på JKLÖ. Det finns oftast små upphöjningar på F och J för att man lätt ska hitta till de tangenterna med respektive pekfinger. Jag är inte särskilt puritan när det gäller att exakt rätt finger används till varje knapp utan jag använder det finger som känns bäst. I början går det väldigt långsamt. Troligtvis tar det längre tid än med din gamla teknik, men håll ut. Det lossnar efter hand.


Det finns många olika testtjänster på nätet. Den jag använt är den här:
Gör först ett referenstest med din vanliga skrivteknik. När du sedan övar och blir bättre på fingersättningen så gör du samma test igen och ser hur du ligger till. Då ser du när du börjar tjäna på fingersättningen.

Snabbkommandon
Snabbkommandon eller keyboard shortcuts utför funtioner i program så du slipper klicka dig fram till dem med musen. Det sparar på dina armar och händer eftersom du slipper sträcka dig efter musen och ditt arbete går många gånger snabbare.
Genom att kunna fingersättningen så hittar du även till de flesta kortkommandon utan att titta ner på tangentbordet.

I sin enklaste form så är det endast en knapp som trycks in:
Return/Enter - Skicka ett webbformulär, tryck på markerad knapp.
Escape - Avbryt, Cancel, Ångra, Stäng i de flesta dialoger och popuper.
Home - Flytta markören till början av raden
End - Flytta markören till slutet av raden
Tab (tabulatorknappen) - Flytta markören från ett fält/knapp till nästa.
Pil-tangenterna - Flytta markören åt olika håll.
Mellanslag - Tryck på markerad knapp, flytta en sida ner i webbläsaren

Nästa steg är att trycka på 2 knappar (håll in den första knappen och tryck sedan på den andra):
Ctrl+S - Spara dokument, fil o.dyl.
Ctrl+A - Markera allt
Ctrl+F - Sök
Ctrl+P - Skriv ut
Ctrl+O - Öppna fil
Ctrl+Z - Ångra ändring
Ctrl+C - Kopiera markerad text, fil o.dyl.
Ctrl+X - Klipp ut markerad text, fil o.dyl.
Ctrl+V - Klistra in kopierad eller utklippt text, fil o.dyl.
Shift+Tab - Flytta markören från ett fält/knapp till föregående.
Shift+Mellanslag - Flytta en sida upp i webbläsaren
F5 - Ladda om/uppdatera webbsida, uppdatera folder i filhanterare.

Det finns mängder med kortkommandon med 2 knappar och det är lite olika från program till program. Ovanstående är dock nästan alltid samma överallt (Om du använder Mac så byter du oftast ut Ctrl mot Cmd/Kringla...ibland är det dock Ctrl som ska användas.).

För att se vilka kortkommandon som finns i det program du använder så tittar du i menyerna. Till höger om varje kommando står vilket kortkommando man använder för att utföra det. T.ex. i webbläsare är det oftast Ctrl+T för att starta en ny tabb och Ctrl+N för att öppna ett nytt fönster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar